Hívjon +36 20 920 8268
Írjon

Homlokzati munkálatok

Homlokzat szigetelés

Ma már nem kérdéses, hogy egy jól kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszerrel energiát és pénzt takaríthatunk meg, ennek köszönhetően pedig környezetünket is védjük.

Mivel egy épület hőveszteségének - ahogy a táblázatból is jól látszik - mintegy 40%-a a falakon keresztül távozik, ezért látványos energiamegtakarítást érhetünk el a homlokzat szigetelésével. Ha emellett a nyílászárókat is kicseréljük biztosak lehetünk benne, hogy jó néhány ezer forint a zsebünkben marad.

Hőtávozás helye Családi házak hővesztesége Lakótömbök hővesztesége
Ablakon 20-40% 30-50%
Külső falakon 30-40% 35-50%
Tetőn 10-20% 5-10%
Pincén 10-15% 3-8%

Megtérülés

Általánosságban elmondható, hogy minél rosszabbul hőszigetel egy fal, annál magasabb megtakarítást tudunk rajta elérni. Ilyen esetekben a megtérülés ideje körülbelül 6-8 év, amely a hőszigetelés minőségének javulásával arányosan nő. Új építésű házak esetén nem jelent plusz költséget a szigetelés, sőt inkább időt és pénzt takaríthatunk meg vele.

Homlokzatfestés (külső/belső)

Akár régi kopott, akár frissen vakolt, mindenféleképpen a homlokzat festésével tudjuk a legegyszerűbben, leghatékonyabban és a legolcsóbban feldobni a ház külsejét. A homlokzatfestékek előnye, hogy bármilyen szín kikeverésére lehetőséget nyújtanak, így csak a képzelet szabhat határokat, ráadásul több fajtája is létezik, de az fontos, hogy nem mindegy, melyiket hol használjuk fel. Rossz választás esetén adott a későbbi gombásodás, vagy penészedés lehetősége valamint a fedés élettartama nagy mértékben csökkenhet. Az eredeti vakolat típusát és kötőanyagának fajtáját ismerve kell választanunk:

Mész festés

Szilikát festés

Szilikon festés

Műanyag festés

A megfelelő festéktípus kiválasztásához, minden esetben szakember bevonása szükséges!

A külső megújuláshoz, a homlokzat festésén kívül érdemes számolni a verébdeszka vagy fa oromfal mázolásával is. Célszerű egy kalap alatt letudni ezeket, ugyanis az ilyen munkálatok elvégzéshez is sok esetben állványzat szükséges. Megfelelő és biztonságos állványzat bérlése viszont nem tartozik a megtérülő befektetések közé, és nem is kifejezetten olcsó.